fredag 15. februar 2019

Jeg tror at kjærlighetens dag er hver dag jeg, den er nødt til å være det

Valentines day, nok en amerikanisert tradisjon på norsk jord. Man kan spørre seg hva vi skal med alle disse kommersielle og tåpelige vanene og uvanene til amerikanerne - ene tradisjon mer hjernedød enn den andre.
Likevel, det sies at valentines day er kjærlighetens dag - og jeg, må innrømme at om det er noe jeg fester dårlig og ingen lit til så er det at valentines day er kjærlighetens dag.

Jeg tror at kjærlighetens dag er hver dag jeg, den er nødt til å være det. Det er hver dag vi faktisk lever livene våre, det er hver dag vi trår samme rutiner så mye at det er en fare for at livet blir en rutine, det er hver dag vi bor og lever sammen, det er hver dag vi går på jobb og blir slitne, det er hver dag vi står midt i de emosjonelle utfordringene - for ikke å snakke om de praktiske utfordringene, det er også hverdag at kontrastene skyller inn over oss.

Hva vil jeg nå?
Jo, jeg tenker mer om hverdagen jeg.
Det er hver dag, om enn ikke hver dag i året så i alle fall en eller annen helt tilfeldig hverdag her og der, kjæresten din trenger en oppmuntring - det er da vel ikke på denne ene dagen i året der noen få har funnet ut at dette er dagen å vise din kjærlighet på, tilfeldigvis den samme dagen som gjør at butikkene bugner av kjærlighetsgaver og uttrykk, samtidig som de håver inn mynt ... basert på kjærlighet... tror man..?

Er du glad i kjæresten din, kona, mannen eller har du lyst å vise litt ekstra omsorg og kjærlighet overfor en annen du er glad i - du trenger da vel ikke noen til å fortelle deg hvilken dag du skal gjøre det på?
Finn en dag, du har 364 andre dager å velge i mellom. Finn en helt vanlig hverdag, gjerne en torsdag som for mange (inkludert meg selv) av en eller annen grunn er den tyngste dagen i uken. Kjøp, eller enda bedre - plukk, en blomsterkvast; Kjøp, eller enda bedre - lag ditt eget kort.


Kjærlighetens evangelium, har du hørt om det..?
1. kor 13, for deg som er bevandret i Bibelen kjenner du til både betegnelsen og hvor du finner det. For deg som ikke er så bevandret i den Hellige skrift kan det sies at 1. Kor 13 står for første korinterbrev, kapittel 13.

For å bli litt personlig -
I ringene våre står den klassiske din ditt og din datt, samt årstallet vi gifta oss. I tillegg har vi lagt inn henvisning til hvert vårt vers fra kjærlighetens evangelium, to vers som setter kjærligneten i et eget lys og som for så vidt også sier noe om både styrke, framtid og kvalitet.

De to versene det står henvist til er 1. kor 13: 7
"kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt og tåler alt."

Og 1. kor 13; 13
"så blir de stående disse tre; Tro, håp og kjærlighet - men størst blandt dem er kjærligheten."

Er det ikke vakkert?
Er det ikke mektig?
Er det ikke fantastisk?

En kar sa en gang for lenge siden at det vil være naivt å tro at man kan gå gjennom et helt liv sammen uten å komme ut for utfordringer i ekteskapet, uten å en eller annen gang begjære en annen, uten å bli lei hverandre, uten å kjenne at man vil gi opp.
Samme mannen sa også at det hele veien er viktig å ta vare på det man har hatt sammen fra starten, hva var det som gjorde at det ble oss til å begynne med?
Han fortsatte med å si at man skulle se hverandre i hverdagen, man skulle støtte og verne om hverandre.
Til sist kan man koke hele greien ned til at man sitter med valget om å gi opp, eller stelle og ivareta det gode man har skapt sammen - om enn det rusker litt nå og da.

Tilbake til versene vi har valgt for ringene våre, og selve kjærligheten.
Jeg tror virkelig at kjærligheten er større enn noe annet, en person kan mestre de mest skremmende, vonde og vanskelige ting - dersom man handler i og har med seg kjærligheten... i alt.

Jeg tror også at man enten ved ren spontanitet, eller med vilje, kan uttrykke sin kjærlighet overfor mannen sin, kona, samboeren eller kjæresten - enten ved enkle ord eller ved små kjærtegn - man er ikke nødt til å slå på stortromma valentines day, fylle rommet med hjerteballonger, konfekt og store kort - den sorten kun designet for valentines day er etter mitt syn for butikkene som skal tjene penger. Kjærlighet er ikke for å tjene penger!

Heia kjærligheten, alle dager i året - ikke bare valentines day!

Lykke til med disse 364 dagene (inkludert i dag) fram til neste valentines day og ny runde med hjertebamser og fuglene vet hva annet man kommer på...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hold fast i kjerneverdier

Jeg har brutalt nok forstått at jeg aldri kommer tilbake til somatikken igjen- da kroppen / musklene mine ikke håndterer det stresset som fo...