Du ser trolig i skap og kjøleskap til tider, som jeg, for å se etter hva det er du evt. trenger å handle inn av mat til husholdningen - uansett om husholdningen består av deg alene, deg og en partner eller om det er snakk om enda større familie.
Mel - hvetemel og havremel, kanskje også litt rug for å ha noe å variere på. Blir ikke verken ferske rundstykker, bakevarer eller pizzadeig uten godt mel.
Melk - Helmelk, ingenting er som helmelk i grøten og kanelboller om man skal ha noe godt til helgen. Ekstra lett melk (for oss som ikke klarer kunsten å skifte fra et etablert navn til noe annet, husker ikke hva det nye navnet er en gang...), ingen melk er god som denne å ha på havregryna om morgenen.
Fløte - Plutselig skal det bakes noe, plutselig skal man ha en kopp varm sjokolade med litt krem i, plutselig trenger man fløte til en saus eller plutselig vil man ha ferske jordbær med fløte om sommeren.
Smør - Ekte smør, om det er snakk om kanelboller, smørøye i grøten, i saus eller i kålrabistappen - ekte smør er best.
Ost - Lørdagspizza`n krever sine oster, det samme gjør brødskiva.
Brød - Noen ganger er det kjekt å bare kjøpe ferdige brød, veldig enkelt med oppskåret brød i frysa til å ta ut akkurat de skivene man trenger.
Kjøtt - Biff til middag på søndag, kyllingwrap på fredag... feks...
Fisk - Hjemmelagde fiskekaker på mandag, fiskegrateng på onsdag...
Gulrot, agurk, salat, tomater, løk, poteter...
Sånn kan man fortsette, og fortsette...
For ei drøy uke siden gjorde jeg opptak til psykt bra samtale. Denne gangen snakket jeg med Tor Jacob Solberg, leder i norsk bonde og småbrukerlag, tema for samtalen vår var bondens psykiske helse.
https://open.spotify.com/episode/25D4UZ5q0GvxmwWpyBKXL6?si=47b545e6dfe94a08
Har du tenkt på at det å være bonde kan være et ensomt yrke?
Jeg sier KAN være, fordi det ikke nødvendigvis er det. Det var en bonde som sa dette om ensomhet blant bønder til meg en gang, da hun foreslo å snakke med en bonde i podkasten. Ut fra hva jeg forstår på Tor Jacob har man funnet metoder for å ha selskap også som ensom bonde i traktoren på jordet, på gården eller hvor enn - man har hodetelefoner som kobles til mobilen, og man har kontakt med andre bønder eller venner via disse mens man jobber. Dette er ikke hele tiden, og det er ikke alle som har dette som sin greie - men det er noen. Det er også noen som trives godt alene med det man gjør, det må man ikke glemme.
Har du i det hele tatt tenkt på at det å være bonde er et yrke?
Det er faktisk ikke alle som tenker over at det å være bonde er et yrke, mange ser kanskje på det å være bonde som noe man bare gjør - på siden av noe.
Sannheten er at mens det å være bonde tidligere utelukkende var det å være bonde, har det å være bonde i dag gått mer og mer over til å være bonde med et annet yrke på siden. Når man ser bønder drive et annet yrke på siden av det å være bonde tenker mange at yrket på siden er hovednæringen, hovedoppgaven, er førstevalget til bonden - så kommer det å være bonde på si, som en hobby.
Bonden er ikke bonde på si, bonden er bonde først - alltid.
Når man først er bonde så har man tatt på seg et ansvar, en samfunnsoppgave - har du tenkt på det noen gang?
Bøndenes oppgave er å produsere mat så du og jeg kan spise oss mette.
Melk og meieriprodukter, kjøtt, egg, kornprodukter, grønnsaker, frukt, honning, salat, urter... for å nevne noe av det vi får fra bøndene.
I tillegg til mat har bøndene også andre viktige oppgaver for oss - Ull, kommer ikke av seg selv den heller.
Bonden sørger for å få sauene klippet og levert inn ulla, slik kan du og jeg strikke oss varme plagg - eller kjøpe de om vi ikke strikker selv (jeg strikker feks. ikke ulltrusa mi eller mine bh`er i ull selv, skal innrømme det...)
Du har muligens varmepumpe på veggen, som er en stabil og god varme. Her i smurfeland har vi ikke kommet til varmepumpe enda, vi fyrer foreløpig med ved.
Hvor tror du den veden vi fyrer med kommer fra? Den kommer selvfølgelig fra en bonde, da det også er bønder som driver med skogdrift og vedhogst -takk og lov, eller så hadde undertegnede faktisk fryst rævva av seg.
Dagene går -
Bonden står opp grytidlig for å se til dyr, sørge for melking og for at dyrene har det bra. Bonden er glad i dyrene sine, ellers hadde han ikke orket å holde på med de tenker jeg. Andre bønder står opp enda tidligere, for å komme seg ut på jordet der man har avlinger som trenger omsorg. Store anordninger for vanning skal på plass eller flyttes på. Atter andre bønder rigger seg på tidlig morgen for å komme inn i maskiner og på plass i skogen der man har trær som skal felles og utallige kilo ved som skal kappes til i etterkant.
Hva om bonden blir syk?
Hva om en bonde skader seg?
Hva om du eller jeg skader oss på jobb eller blir syk?
Det letteste å svare på er deg og meg - Vi tar enten egenmelding eller går til legen og ordner oss med en sykemelding dersom vi blir syk. Om vi skulle slumpe til å skade oss på jobb går vi til nærmeste leder, blir sendt til legevakt, blir fikset på og så kan legen sette inn en eller annen passende diagnose i journalen.
Bonden på sin side, jobber litt til og litt til selv om han eller hun er syk. Dette med sykemelding er ikke like enkelt for en bonde som for oss, det står ikke folk i kø for å ta over arbeidet til en bonde. Om en bonde skulle være uheldig å skade seg på jobb kan det bli rett så interessant.
Tor Jacob fortalte meg et par eksempler på skade i jobb som bonde og hvordan disse journalføres på legevakt.
Angrepet av ku - Vi vet at kuer er de dyrene i landet vårt som i gjennomsnitt tar flest menneskeliv årlig. En bonde som kom på legevakta etter at kua gjorde det den skal egentlig, den vernet seg mot noe den opplevde truende eller i alle fall ubehagelig. Bonden fikk journalført "overfall på jobb".
Tor Jacob opplevde selv å bli stanget av ei ku, en situasjon som var så alvorlig at han i ettertid er glad for at han overlevde hendelsen. Journalføring "Overfall med Stikkskader".
Alle har en psykisk helse og så kan det altså skje, også for bonden, at man blir psyk.
Disse situasjonene er særdeles vanskelig og utfordrende å stå i, spesielt fordi man ofte ikke kjenner at psykisk uhelse er på gang - før det er gått en stund. For personer som er psykisk syke ligger sykdommen på innsiden og gnager lenge, før det begynner å synes på utsiden. Det som er ekstra vanskelig i disse situasjonene er at det er snakk om ikke bare bonden, men også dyrene om man har dyrehold.
Når en person blir psykisk syk eller livshendelser blir for overveldende på en blir det ofte vanskelig å ivareta både seg selv og det rundt. Det som er rundt en blir mindre ivaretatt enn tidligere, etter hvert som psykisk uhelse utvikler seg vil det også være vanskelig å ivareta sitt fysiske seg på en tilfredsstillende måte - fordi hode og kropp henger sammen.
Vi har i dag ikke noe system som fanger opp bønder som skulle være uheldig å bli psykisk syke eller preges av livshendelser. Når det begynner å synes at en bonde sliter psykisk er det gjerne fordi det synes på ting rundt denne bonden, på dyrehold og kan hende på hvordan man ivaretar seg selv - kan hende synes ikke det siste så godt enda.
Dersom en bonde kommer i en situasjon der man sliter så med helsen at det går utover dyrene, dersom mattilsynet kobles inn og man havner på denne listen ingen bønder ønsker å havne -nei, ikke julenissens slemmeliste- Vi snakker en verre liste, listen over personer som driver kritisk dyrehold for å si det krast og kaldt, så er det i tiden vi lever i andre ting som slår inn og forverrer situasjonen ytterligere.
To enkle og sterke ord; Sosiale medier.
I tillegg til å slite med psykisk uhelse, kan hende (og i mange tilfeller) også med økonomi etter at man ikke har klart å ivareta verken seg selv eller annet over tid i mange tilfeller - skal man brått også henges ut i sosiale medier.
Tor Jacob forteller at antall selvmord blant bønder er høyere enn gjennomsnittet i Norge, noe som er forståelig ettersom forskning viser at bønder er en risikogruppe med tanke på både arbeidsbelastning, økonomisk press / gjeld, ensomhet og ikke minst tilgang til måter å ta livet sitt på.
Hver dag er det bønder som gir opp, og det legges det ned gårder i Norge.
Jeg tenker på bonden -
Ikke bare tenker jeg på bonden, jeg tenker på hvordan bonden orker å stå i det kjøret som er i landbruket.
Uforutsigbarhet på så mange områder - Vær, temperaturer, avling, økonomi, forutsetninger for overlevelse som yrke...
Fysisk og psykisk belastning - Døgnrytme, søvn eller mangel på søvn, hard fysisk jobb, hverdagslige psykiske påkjenninger de fleste av oss ikke er i nærheten av...
Konstante holdninger og meninger fra deg og meg - Om hvem man er, jobben man gjør, viktigheten eller mangel på viktighet i det man gjør, om drift, om verdi...
Tilbake til der jeg startet, at vi alle trenger mat.
Jeg skulle ønske det var mulig for meg som forbruker å dekke mer av mitt daglige behov med norske råvarer i stedet for den store importen vi har i dag.
Personlig foretrekker jeg mest mulig lokal mat, og handler lokalt rett fra gårdene det jeg kan.
Neste innlegg skal jeg dele flere tanker om maten jeg og vi putter i oss.


Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar